17:18 Haaksbergen - aangepast om 14:19

Stichting Hoopheggen gaat heggen planten in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Stichting Hoopheggen gaat voor het eerst in Haaksbergen heggen planten. De organisatie wil daarmee de biodiversiteit een opkikker geven. “De stichting bestaat enkele jaren, maar gaat in januari voor de eerste keer naar Haaksbergen toe”, zegt Jantine Schinkelshoek van stichting Hoopheggen.

De organisatie wil de natuur een handje helpen. Heggen zijn goed voor de biodiversiteit. Het trekt onder meer insecten en vogels aan. Daarom worden op meerdere plekken in Twente plantdagen gehouden. “Stichting Hoopheggen plant heggen in Twente om het Twentse landschap te herstellen. Ook geven we de biodiversiteit daarmee een opkikker. We planten zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen”, zegt Schinkelshoek. Heggen planten is volgens haar niet moeilijk. “Dat kan iedereen. Dus iedereen kan ook aansluiten bij dit initiatief. Het planten doen we alleen in de herfst en winter. Dan zit er namelijk geen blad aan de boom. Het zijn heggen die zestig tot tachtig centimeter hoog zijn. In de zomer is de kans groter dat een kleine heg sterft als die uit de grond wordt gehaald. Want dan is er meer water nodig voor de bladeren. Het planten van heggen is een winteractiviteit”, zegt Schinkelshoek. In Haaksbergen zijn er twee locaties aan de rondweg waar de heggen worden geplant. “Het is op een locatie bij de nieuwe N18 en de oude rondweg ten zuiden van Haaksbergen. We planten in Haaksbergen op 15 en 22 januari.”

Ook elders worden heggen geplant. Dat gebeurde afgelopen week al in Albergen, op 10 december in Hellendoorn en 8 januari in Bornerbroek. Daarna is Haaksbergen dus aan de beurt. Schinkelshoek verheugt zich op die dagen. “Een plantdag is een feestje. We planten altijd met een groep positieve mensen. Dat gebeurt op de mooiste Twentse plekken met goede catering. Na een plantdag kijk je achterom en weet je dat je een bijdrage aan een betere biodiversiteit hebt geleverd. Het Twentse landschap is daarmee weer een stukje hersteld. Dat geeft veel voldoening.” Catering is er ook. Dat wordt van de particulier gevraagd, die de stichting benadert om de heggen te planten. “De heggen worden op particulier terrein geplant. We leveren vrijwilligers, maar ook de grondeigenaar moet voor vrijwilligers zorgen. Bovendien moet er catering zijn.” Daardoor wordt het ook gezellig. Hoopheggen is een stichting in Overijssel. “Jaarlijks planten we zo’n tien kilometer heg. Wij zijn vrijwilligers en willen de biodiversiteit ondersteunen. Ook willen we een bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering. We zijn hoopvol en actiegericht. Met een kleine inzet van veel mensen kun je toch iets groots bereiken. Meer vrijwilligers zijn welkom om mee te helpen met planten. Maar we zouden ook graag nog veel meer heggen willen planten in Twente”, aldus Schinkelshoek.

Een plantdag duurt doorgaans van 9.30 tot 13 uur. Kinderen zijn ook welkom. Meer info op hoopheggen.nl. Opgeven kan op jijbent@hoopheggen.nl.