11:00 Haaksbergen - aangepast om 09:54

Stilstaan bij oorlogsslachtoffers, met een dubbel gevoel

Haaksbergse 4 mei-herdenking brengt veel mensen samen

Woensdag 4 mei stond ook Haaksbergen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld en vredesmissies daarna. Het nationale jaarthema was ‘Vrijheid in verbondenheid’. In zijn toespraak legde burgemeester Rob Welten uitdrukkelijk het verband met de actualiteit: oorlog in Europa. “Ik schat in dat velen van ons met een dubbel gevoel naar De Markt zijn gekomen.”

“Het is goed dat we, na twee jaar onderbreking, weer gezamenlijk een herdenking kunnen houden. Anderzijds is het bedroevend dat de thema’s oorlog, tirannie en onderdrukking angstaanjagend actueel zijn sinds begin dit jaar. Het is schokkend voor de ouderen onder ons. Dit zouden we in Europa toch nooit meer laten gebeuren?”, sprak Welten tot het talrijke publiek dat zich voor het gemeentehuis had verzameld. Ouderen en jongeren, Nederlanders en Duitsers, een bont gezelschap met dezelfde missie: stilstaan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. En bij de vrijheid, die niet vanzelfsprekend is.

Tranen
De 4-meiherdenking begon met een goed bezochte samenkomst in de Pancratiuskerk. Projectkoor Haaksbergen zorgde voor een stemmige muzikale omlijsting. Indrukwekkend waren de dagboekfragmenten, afwisselend voorgelezen door leerlingen van Het Assink lyceum en de Anne Frank Realschule uit partnergemeente Ahaus. Opgeschreven door leeftijdgenoten in de donkere periode 1940-1945. “Lief dagboek, jij hebt het meeste geluk van de wereld. Want jij kan niet voelen, jij kan niet weten wat voor verschrikkelijks ons is overkomen. De Duitsers zijn er!” “…Ik ben nog nooit zó bang geweest…” “… Ik kan niet meer schrijven lief dagboek, de tranen lopen over mijn wangen…”

Stilte en bloemen
Na afloop vormde zich een indrukwekkende stoet voor de stille tocht. Bloemen werden gelegd op de begraafplaats aan de Enschedesestraat: bij het graf van Jan Lottering, bij de militaire graven en bij het centrale graf van de bombardementsslachtoffers. Naast de synagoge legde Rob Welten een bloemstuk bij het beeldje van Betsie Frankenhuis. De stille tocht eindigde bij het gemeentehuis. Vanaf het bordes klonk ‘The last post’ over het marktplein, gevolgd door twee minuten stilte en daarna het Wilhelmus. Namens het college legden burgemeester Welten en de wethouders Koopman en Scholten een krans bij ‘De moeder van het verzet’ en bloemen bij het herdenkingsmonument. Rob Welten stond uitgebreid stil bij inwoners van Haaksbergen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen door oorlogsgeweld. Tenslotte brachten nabestaanden, afgevaardigden van verschillende organisaties en het gemeentebestuur van Ahaus eerbetoon met bloemen.