22 sep - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:42

Twee diamanten bruidsparen: koffie, taart en véél verhalen

Gelukwensen voor de bruidsparen Witting en Van der Molen

Bij twee diamanten bruidsparen ging Rob Welten vorige week woensdag op koffievisite. Hij begon bij Koos en Rens Witting en eindigde in Buurse bij Freek en Jo van der Molen. Een gezellige middag met veel taart en prachtige verhalen.

Genieten van de kleine dingen

Op 14 september 1961 gaven Koos Witting (81) en Rens Koopman (81) elkaar het jawoord in het Groningse stadhuis. “Ook wij hebben een trouwfoto met d’ Olle Grieze (= Martinitoren) als achtergrond”, zegt de bruid terwijl ze Welten hun huwelijksportret laat zien. Ter ere van hun zestigste trouwdag is de woonkamer in een bloemenzee veranderd. Het feestje vierden ze de zondag ervoor, in kleine familiekring. “Een topdag! Eindelijk weer eens met z’n allen bij elkaar. Op onze tachtigste verjaardag konden we niets”, vertelt Koos. Het tweetal geniet van elkaar en van de kleine dingen in het leven. Fietstochten door de Haaksbergse natuur met een pauze op een stil plekje. De eekhoorn en vogels in hun tuin. Spelende buurtkinderen op het groene plein voor hun huis. “Zo leuk die levendigheid voor de deur.”

Nog niet stilzitten

Stilzitten is niets voor de Wittings. Na zijn pensionering bracht zij hem de kneepjes van het tuinieren bij. “Verschil tussen onkruid en bloemen, daar wist ik niets van. Maar je bent nooit te oud om te leren. Ik heb er zelfs plezier in gekregen”, zegt de bruidegom. Hij prijst zijn vrouw aan als ware keukenprinses. De heerlijkste maaltijden en baksels zet ze op tafel, al zestig jaar. Ook het interieur van hun met smaak ingerichte huis is haar domein. Verfroller, boormachine, decoupeerzaag, alles pakt Rens aan. “Maar ik sta niet meer op trapjes. Dat vinden onze kinderen niet goed”, meldt ze. Met een brede glimlach hoort Rob Welten het allemaal aan: “Zestig jaar samen is prachtig. Maar dat u nog zo gelukkig bent samen, dát vind ik het allermooist.”

Paardensport en camperreizen

In Buurse ontmoette de burgemeester nóg een gelukkig stel: Freek (80) en Jo (84) van der Molen-Soepenberg. Dit diamanten bruidspaar was 15 september, hun 60ste trouwdag, het stralende middelpunt van een gezellig samenzijn in hun achtertuin. Een groot deel van hun leven stond in het teken van de paardensport. In 2001 ontdekten ze de camper en werd camperreizen hun passie. “Twee dingen die we allebei mooi vinden, dat is belangrijk”, stelt de bruidegom. Spanje, om precies te zijn Cambrils aan de Costa Dorada, is hun favoriete bestemming. “Heerlijk aan het strand, onder de luifel van onze camper”, zegt de bruid. “De zee, we blijven het mooi vinden.” In Rob Welten treffen ze een camperliefhebber. Gespreksstof te over. En dan is ‘camper kiek’n’ natuurlijk onvermijdelijk. Het zilvergrijze voertuig is achter hun huis gestald. Compleet met aanhanger, zodat de scootmobiel van Jo mee kan op reis. Want helaas gaat lopen haar erg moeizaam af. “Zij met de scootmobiel, ik op de fiets. Zo kunnen we er toch samen op uit”, zegt Freek, die met liefde haar mantelzorger is.

Jo en Freek van der Molen hebben samen veel herinneringen gemaakt.

Vonkje op de dansvloer

Het goedgemutste stel weet nog precies waar het vonkje oversloeg. “Op de dansvloer van zaal Engels in Enschede. In die stad zijn we alle twee opgegroeid”, laat Jo weten. “We stonden wat te vervelen met een groepje kameraden. ‘Zal ik die blonde eens vragen?’ zei ik. Ze gaven me weinig kans, want Jo had genoeg belangstelling van de jongens. Maar het lukte. We hebben gedanst, samen een patatje gegeten en daarna is het gewoon doorgegaan met ons”, onthult Freek.