08:41 Haaksbergen - aangepast om 13:42

Vroeg opstaan voor Periqieux bezorgt Bennie vervroegd verjaardagscadeau

HAAKSBERGEN – Enkele vluchten per jaar zijn weggelegd voor duiven met de lange adem. Dit zijn de zogenaamde overnacht-vluchten. Dit weekend stond Periqieux op het programma, een stad hemelsbreed zo’n 890 kilometer vanaf Haaksbergen.

Bij deze vluchten is het niet gebruikelijk dat de duiven op de dag van lossen hun thuishonk bereiken. Dinsdagavond werden door 7 leden van de Vale Doffer welgeteld 33 duiven ingekorfd voor deze marathonvlucht, samen met zo’n 8000 andere duiven uit sector 3 en 4.
Vrijdag 24 juli om 13.00 uur gingen de kleppen van de vrachtwagen los en konden de duiven, samen met duizenden andere duiven uit met name Gelderland, Utrecht, Drenthe en Friesland aan hun terugreis beginnen. Een zuidwestenwind betekende vroeg opstaan voor diegenen die hun duiven met eigen ogen terug wilden zien komen.

Bennie Veldhuis had 5 duiven meegegeven waar hij vertrouwen in had. Om 5.15 uur keek zijn vrouw Ria na een kort toiletbezoek nog even naar buiten. In de schemer was geen duif te zien.
Toen Bennie een tijd later naar buiten keek, zag hij toch dat er een duif was gearriveerd. Bennie moest even bijkomen aan de keukentafel, voordat hij met eigen ogen op zijn klokje kon aanschouwen dat het er echt 1 van Periqieux was. Geconstateerd om 05.22.47 uur was de duif zijn baasje te slim af, want Bennie zag de aankomst pas rond 6.00 uur.

Het melden lukte niet, ook niet na het inschakelen van “hulplijn” Andre Siegerink. Daarop werd de voorzitter van de VNCC gebeld, Benno Kastelein die aangaf uit te gaan zoeken waar deze storing vandaan kwam. Even later stond toch op de meldsite van het VNCC te lezen dat Bennies duif 4e was geworden bij deze vriendenclub.
Een superprestatie en een soort van verjaar-dagscadeau, omdat Bennie morgen zijn 71e verjaardag viert.
Een mooie grote bos bloemen werd Bennie overhandigd namens de Vale Doffer.

Plek 2 was voor de jonge en altijd goed-gehumeurde Bart Goering, die ondanks dat hij vroeg uit de veren was even onder de overkapping op zijn ligstoel was ingedom-meld en daardoor ook zijn vroege duif om 06.41 uur niet live weer heeft zien komen.

Plek 3 was voor fondman Mannes Pijffers,

plek 4 wederom voor Bennie Veldhuis en Ingo Sievers won met plek 5 een pakket van 25,- gesponsord door autowasservice Hulshof, zodat de auto van Ingo deze week weer glimt als een spiegel. Op naar de volgende fondvlucht vanuit Dax.