18 mrt - 14:26 Haaksbergen - aangepast om 14:26

VV Haaksbergen heeft jeugdkader voor aankomend seizoen al bijna rond

Drie jaar geleden introduceerde VV Haaksbergen een nieuw jeugdbeleidsplan. Doelstelling was om met de hoogste jeugdteams minimaal een klasse hoger te voetballen. Daarin zijn we prima geslaagd geeft Arjan Schepers, jeugdcoördinator JO8 t/m JO13, aan: “Het is zelfs zo dat de JO10-1 momenteel 1ste klasse speelt en de JO11-1 de ranglijst in de 2de klasse aanvoert”.

Plezier blijft bij onze vereniging echter onverminderd op 1 staan: “Alles begint en eindigt met plezier. Je hoort wel eens verhalen over jeugdspelers die verplicht 3 x per week dienen te trainen, geen training of wedstrijd mogen missen en waarbij de vrijdagavond dan ook nog in het teken staat van de wedstrijd op zaterdag. Voor veel jeugdspelers is dat uiteindelijk – naast schoolverplichtingen e.d. – allemaal veel te veel en ze verliezen vervolgens het plezier. We blijven hier gewoon met beide benen op de grond staan. Alle jeugdleden trainen twee keer per week en spelen op zaterdag een wedstrijd”.

Goos van der Klei, jeugd coördinator JO15 t/m JO19, vult aan: “Recent las ik een artikel van een grote vereniging alwaar alleen maar werd gesproken over selecteren, niveau en selectieteams. Alsof de rest niet meetelt…. Bij ons zijn alle jeugdleden en alle jeugdteams even belangrijk Of je nou goed bent of minder goed, iedereen heeft recht op voldoende aandacht en goede trainingen.

Feitelijk is dat wat we als vereniging willen zijn: een vereniging voor iedereen waar ieder lid, ongeacht niveau, de aandacht krijgt die het verdient. Iedereen betaalt uiteindelijk hetzelfde aan contributie. Zelf ben ik naast coördinator ook trainer van de JO19-2, wat voor een groot deel een vriendenteam is. Zij voetballen met groot plezier bij de VV Haaksbergen wat erkend en herkend is door een sponsor die dit team volledig in het nieuw heeft gestoken.”

Frank Oude Groen, momenteel trainer van de JO13, zal aankomend seizoen de JO15 trainen: “Ik loop al heel wat jaren mee en heb bij verschillende clubs jeugdteams getraind. VV Haaksbergen is niet alleen voor spelers maar ook voor een trainer echt een fijne club. Je hebt hier een bepaalde mate van vrijheid en kunt zaken nog zelf beïnvloeden. Je zit niet strak in een keurslijf van beleidsplannen e.d. Daarnaast heeft de club nog echt aandacht voor het individu. De jeugdcoördinatoren weten exact wat er speelt in de verschillende teams wat zeer prettig werkt”.

Naast ruime trainingsfaciliteiten en een goed kader, onderscheidt VV Haaksbergen zich ook op een ander vlak positief. We hebben met afstand de laagste contributie van alle Haaksbergse voetbalverenigingen en hanteren geen reis-en/of was kosten. Daarnaast is voor ieder team jaarlijks budget beschikbaar waar ze iets leuks mee kunnen doen.

Bij VV Haaksbergen merken ze ook dat het aantal jeugdleden iets afnam het afgelopen jaar. Van der Klei: “Het aantal kinderen loopt achteruit, wat zijn weerslag heeft op scholen en sportverenigingen. Wat je wel ziet is dat ouders zich vaak niet verdiepen in de vereniging waar een kind naartoe gestuurd wordt. Men loopt in een optocht achter elkaar aan in een bepaalde richting, zonder dat men zich afvraagt of dat het meest geschikt is voor het kind of voldoet aan de wensen van de ouders. Achteraf merkt men dan dat het misschien toch niet de beste keuze is geweest. In veel gevallen is men zo teleurgesteld dat het kind stopt. Als ze toch blijven voetballen, stappen ze vaak op latere leeftijd over naar een andere vereniging. Schepers vult aan: “Dit gebeurde ook 2 jaar geleden, toen in totaal 20 spelers van andere verenigingen overstapten naar de VV Haaksbergen omdat zij of hun ouders ontevreden waren en bij ons met open armen werden ontvangen. Die jongens zijn zich echt thuis gaan voelen.”

Foto:

JO19-2 VV Haaksbergen