09:52 Haaksbergen - aangepast om 09:59

Waterrad echte symbool Rietmolen

RIETMOLEN – Een watermolen is het echte symbool voor het dorp Rietmolen in plaats van een windmolen. Daarom is er voor de aankleding van de nieuwe rotonde in de N315 ter hoogte van de afslag Rietmolen een enorm waterrad geplaatst.

Het is een indrukwekkend gevaarte dat binnen een week in elkaar is gezet en geplaatst, meldt Jan Willen ten Beitel van de plaatselijke werkgroep Rotonde Rustoord. ,,De wegwerkzaamheden zijn een week naar voren gehaald in de planning en het rad moest vorige week woensdag kant een klaar bij de rotonde worden afgeleverd voor plaatsing.” Houtbedrijf Assink en bouw-bedrijf Kormelink schonken het 6 meter hoge rad met 18 schoepen aan Rietmolen en de bedrijven zorgden ervoor dat de oorsprong van Rietmolen in beeld is gebracht op inmiddels de meest denkbare prominente plek.

De dorpelingen hebben meegedacht en zo heeft de werkgroep uiteindelijk voor het waterrad gekozen. ,,Vaak worden de wieken van de windmolen als symbool voor Rietmolen gebruikt, zoals bijvoorbeeld op het embleem van de voetbalclub. Maar het dorp is ergens in de 16de eeuw aan de beek ontstaan bij de Watermolen van Erve te Rietmole. Vandaar het Waterrad.” De N315 tussen Neede en de nieuwe N18 is overigens weer open voor verkeer. De weg zat bijna een half jaar dicht wegens verbreding. Het verkeer hoeft niet meer om te rijden.

Foto Rond Haaksbergen