12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:09

‘We hebben hier ook een herdenkingszaal en koffiezaal’ 

Uitvaartcentrum Startman verhuist naar Erve Harink

HAAKSBERGEN – Uitvaartcentrum Startman verhuist momenteel van de Werfheegde naar de Eibergsestraat. Op Erve Harink in het buitengebied van Haaksbergen kunnen nabestaanden op een sfeervolle plek afscheid nemen van hun dierbare. Bomen en weilanden omzomen het nieuwe uitvaartcentrum, dat pasgeleden is gereedgekomen. Niet alleen de omgeving is veel fraaier dan bij het vorige uitvaartcentrum aan de Werfheegde; ook het nieuwe uitvaartcentrum zelf ademt veel meer sfeer uit. “We hebben hier ook een grotere herdenkingszaal en koffiezaal. Daar was alles veel kleinschaliger”, zegt eigenaar Esther Startman.

De naam Uitvaartcentrum Startman blijft onveranderd. Net zoals de naam van de locatie aan de Eibergsestraat 250: dat was Erve Harink en dat blijft Erve Harink. De oude boerderij op dit erf is een rijksmonument. Dat is nu het woonhuis van de familie Startman. De stallen bij de boerderij zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor het nieuwe uitvaartcentrum, dat in Twentse stijl is opgetrokken. Uitvaartcentrum Startman heeft in het nieuwe onderkomen voldoende zogeheten 24-uurskamers. Nabestaanden kunnen hier elk moment van de dag bij hun dierbare zijn. Bij deze 24-uurskamers is ook een extra ruimte gerealiseerd waar nabestaanden kunnen zitten. Daar staat een grote zitbank en vier comfortabele stoelen. Een groot verschil met de vorige locatie is dat aan de Eibergsestraat ook een afscheidsbijeenkomst gehouden kan worden. Die biedt plek aan 150 bezoekers. De laatste samenkomst kan dus hier plaatsvinden. Daarvoor hoeft men dus niet naar het crematorium. Na afloop kunnen nabestaanden en bezoekers naar de koffiezaal. Bij het condoleren is de klok geen vijand. “Nabestaanden hoeven niet bang te zijn dat ze bij het koffiedrinken en condoleren haast moeten maken. Daar krijgen ze alle tijd voor. Het is niet zo dat we met tijdblokken werken, waarbij we bijvoorbeeld maar twee uur voor de hele plechtigheid uittrekken. Hier neem je in alle gemoedelijkheid afscheid.” Uitvaartcentrum Startman wil een uitvaart immers zo waardig en persoonlijk mogelijk verzorgen. Uitvaartcentrum Startman wil ook een herdenkingstuin realiseren. Daar kunnen nabestaanden een herdenkingsboom planten en as uitstrooien. “De herdenkingstuin willen we ergens dit jaar verwezenlijken.” 

Open dagen
Vanaf heden vinden de uitvaarten plaats vanaf de nieuwe locatie op Erve Harink. De officiële opening, met aansluitend de open dagen vinden plaats in het weekend van 25 en 26 mei a.s.