19 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:59

Weer herdenken in het dorp

Op Herdenkingspark De Hooge Weide (de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enschedesestraat) is het vanaf nu mogelijk een urnenkelder te reserveren en hier asbussen of urnen te plaatsen. In het park is een urnenveld met ruimte voor 30 urnengraven gerealiseerd. Onder de grond is per graf een keldertje geplaatst voor asbussen. Per kelder is er plek voor twee asbussen.

Belangstellenden hebben een zekere mate van vrijheid in het plaatsen van een monument. De grafjes zijn 70 cm breed en zijn van elkaar gescheiden door een strip van cortenstaal. Het (graf)monument mag maximaal 70 centimeter breed en 90 centimeter lang zijn. het is ook mogelijk iets kunstzinnigs op een sokkel te plaatsen, met een maximale hoogte van 1.50 m. Voor het plaatsen is wel een melding richting de gemeente noodzakelijk, zodat de beheerder van de begraafplaats kan meedenken. Ook qua graftermijnen (het verlenen van een uitsluitend recht) is er keus. Voor urnengraven geldt een graftermijn voor 10, 20 of 40 jaar. Bij het aflopen van deze termijnen kunnen deze vervolgens met 5, 10 of 20 jaar worden verlengd.

Het regelen van een reservering kan telefonisch via 053-573 45 67.

De Hooge Weide is een historische begraafplaats met diverse oorlogsgraven. Begraven is hier al jaren niet meer mogelijk. Om het park toch toekomstbestendig te maken, worden er momenteel nieuwe functies toegevoegd. Deze passen bij de sfeer van het herdenken van dierbaren. Naast het urnenveld wordt De Hooge Weide uitgebreid met:
• Een strooiveld in de vorm van een cirkel met een herdenkingsmonument van cortenstaal
• Levende herdenkingsbomen zodat een boom voor een overleden dierbare kan worden geplant. Hier mogen één of meerdere asbussen bij geplaatst worden
• Een troostboom van cortenstaal. Op de blaadjes van deze boom kunnen namen van overleden dierbaren worden vermeld.