18 sep - 11:46 Haaksbergen - aangepast om 11:46

Wie is de soldaat op deze twee foto’s

HAAKSBERGEN – In het kader van 75 jaar bevrijding wordt er in opdracht van de Historische Kring Haaksbergen momenteel gewerkt aan een boek waarin alle oorlogsslachtoffers uit de gemeente Haaksbergen worden herdacht. Soms roepen foto’s vragen op. Wie weet het antwoord?

Alle personen worden in deze uitgave per categorie (lees: oorlogsgebeurtenis) afzonderlijk beschreven. Naast de basisinformatie, zoals geboorte en namen ouders, wordt waar mogelijk een persoonlijk verhaal verteld. ,,Het zou mooi zijn als we van zoveel mogelijk personen ook een foto kunnen plaatsen”, laat Eric Ooink namens de werkgroep van de Historische Kring weten. Momenteel is hier een werkgroep mee bezig en soms is het lastig familielijntjes te vinden, waardoor het zoeken naar personen op foto’s bemoeilijkt wordt. De komende maanden hopen we daarom gebruik te kunnen maken van de kennis van de Haaksbergenaar met het plaatsen van een oproep als het ons niet lukt een foto te verkrijgen of achter  bijhorende namen te komen.”

De eerste oproep betreft een foto van een militair uit Haaksbergen, waarvan op dit moment de naam niet bekend is. Aanvankelijk werd aangenomen dat het hier om een dienstplichtig militair uit Haaksbergen ging, die in 1940 op de Grebbeberg had gevochten en daar sneuvelde. Ooink: ,,We hadden een naam, maar de familie gaf aan dat het hun broer en oom niet was. Het uniform en de epauletten op deze foto schijnen overigens van na 1945 te zijn. Mogelijk is de soldaat een Indiëganger.” De tweede foto van een jongeman in burger zou dezelfde persoon zijn. De fotograaf is Van Ulzen, deze was gevestigd aan de Willemstraat in Enschede.

De foto komt uit een collectie foto’s van de familie Ter Braak-Temmink, Wissinkbrinkweg.” Wie de naam van de soldaat op deze twee foto’s kent mag een persoonlijk berichtje naar FB van Eric Ooink sturen.