06 feb - 10:34 Haaksbergen - aangepast om 10:35

Wie wordt voorleeskampioen van Haaksbergen?

HAAKSBERGEN – Kulturhus Haaksbergen organiseert op woensdagmiddag 13 februari in theater De Kappen de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Vanaf 14.30 uur strijden 11 kandidaten om de titel “Beste Voorlezer van Haaksbergen”. Dit jaar doen, op één na, alle scholen mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Lezen en voorlezen wordt belangrijk gevonden op de scholen in Haaksbergen, blijkt hier wel uit!

Nadat de voorrondes op de verschillende scholen in oktober en november van het vorige jaar zijn gehouden, mogen de schoolwinnaars het nu tegen elkaar opnemen om voorleeskampioen van Haaksbergen te worden. De meeste kinderen vinden het bijzonder spannend. Zij zullen worden bijgestaan door enthousiaste medeleerlingen, broertjes, zusjes, ouders opa’s en oma’s. De deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury.

In dezelfde periode worden overal in de provincie Overijssel soortgelijke voorleeswedstrijden gehouden. Door het enthousiasme van de scholen en bibliotheken zijn er ook dit jaar weer enorm veel deelnemers. Ruim 400 schoolkampioenen uit heel Overijssel strijden om de eer om uiteindelijk dé Voorleeskampioen van Nederland te worden.

De boeken waaruit de Haaksbergse deelnemers voorlezen wijken niet af van de landelijke trend. Zo lezen Lieke Wolferink (St. Bonifatiusschool), Lisanne Enkt (Paus Joannesschool), Sofie ten Vergert (Op den Akker), Amber Grijsen (Pius X), Imke Wildenborg (Basisschool Buurse), Arisha Abdoelhak (De Kameleon) en Lobke Schmitz (Montessorischool) allen voor uit boeken van schrijvers die landelijk in de top 10 staan. Dat zijn 7 van de 11 kandidaten.

De verhouding jongens-meisjes ligt echter behoorlijk scheef: 9 meisjes en 2 jongens. Maar ook hierin wijkt Haaksbergen ook niet af van het landelijke gemiddelde.

Wie er wint? Dat zullen we woensdagmiddag rond de klok van vijf uur weten. Spannend wordt het in ieder geval!