12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:48

Zestig jaar samen in voor- en tegenspoed

Burgemeester Welten feliciteert bruidspaar Monnikhof

Woensdag 23 juni stond Rob Welten met bloemen op de stoep bij Tonny en Hilde Monnikhof-Enkrodt. Die dag was het op de kop af 60 jaar geleden dat het diamanten bruidspaar elkaar eeuwig trouw beloofde. In voor- en tegenspoed.

Hilde Enkrodt (81) en Tonny Monnikhof (83), destijds woonachtig in Enschede, gingen rustig van start met wat een hechte relatie zou blijken. “Het was op Koninginnedag 1955 dat we elkaar leerden kennen”, vertelt de bruid. “Eigenlijk was ik meegevraagd door een vriendin. Zij had een afspraakje met een jongen die samen met een vriend zou komen: dat was Tonny.” Aan het einde van de feestdag bracht hij haar thuis. “Hij was zó verlegen. De eerste kus heeft wel zes weken geduurd”, lacht ze.

Harmonieus

Het jonge stel stichtte een gezin. Drie dochters werden geboren: Diane, Silvia en Jacqueline. ’s Zomers was het zwembad in Ochtrup – de geboorteplaats van Hilde – een favoriet weekenduitje. Grote koelbox mee, gevuld met drinken, broodjes en gebraden kippenpoten. Ook gingen ze op vakantie, naar Oostenrijk, Italië. Met hun drie meiden op de achterbank gaf dat soms wat stress. Maar eenmaal op de plek werd het een heerlijke vakantie. “Terugkijkend vormden we een harmonieus gezin”, vindt dochter Silvia. “Wij als drie zussen hebben een fijne jeugd gehad.”

Niet vanzelfsprekend

Dat ze hun diamanten huwelijksfeest samen zouden beleven, was niet vanzelfsprekend. Nog maar begin zestig werd Tonny getroffen door een ernstig herseninfarct. Dat ontnam hem zijn spraakvermogen, zijn gezondheid is broos. Hilde – bijgestaan door thuiszorg – is meer dan ooit zijn rots in de branding en toegewijd mantelzorger. De bruidegom vermaakt zich met tv kijken. Als fan van tennis en voetbal boft hij met een prachtige sportzomer. Zijn vrouw leeft zich helemaal uit met tuinieren. En ze schildert, van realistische stillevens en landschappen tot abstract werk. Rob Welten bewondert haar schilderkunst. En Tonny is trots, hij steekt een duim omhoog.

Klein grut

In heel wat etappes hebben ze hun diamanten huwelijksfeest gevierd, keurig volgens de coronaregels. Hun dochters, de acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen zijn geweest. Van het kleinste grut genieten Tonny en Hilde met volle teugen. Met nummer drie en vier op komst, kunnen ze hun hart ophalen.