08:31 Haaksbergen - aangepast om 21:33

Column Ellen Temmink

De koeien voor het eerst naar buiten

‘Nohhh, dat wordt nog moeilijk!’ Ik ben in gesprek met een bezoeker op het erf. “Let op mijn woorden. Kijk maar, 2/3e van de koeien staat gewoon bij de draad te wachten tot ze weer de stal in kunnen.” Het was een kort gesprek dat ik had toen op Tweede Paasdag onze koeien voor het eerst in jaren naar buiten gingen. Het waren maar een paar zinnen over en weer, maar het deed me wat realiseren. Ik zag namelijk iets heel anders. Ik zag 1/3 van de koeien in het midden van de wei staan, waarvan een aantal zelfs al aan het grazen waren. Het maakte me zo vrolijk! Als koeien voor het eerst het weiland in gaan, dan moeten ze enorm wennen. Van de veilige bekende stal, naar open nieuw gebied. Van het eten op een bordje gepresenteerd, naar het zelf plukken. Van opgemaakte bedjes, naar een grasmat. Een behoorlijke overgang die oefening vergt. En oefenen kost tijd. Ik zag wat ik zag, omdat ik inmiddels wat weet over koeien en verandering. Mijn verwachting was realistisch. En mijn blik was gericht op de positieve verandering. Eerder was het nog wel eens anders… Eigenlijk zoals de bezoeker op ons erf! Dan wilde ik dat alles gelijk in één keer goed ging. Dat verwachtte ik zelfs. Ik wilde in één keer de perfecte studie en baan kiezen. In één keer de mooiste blog schrijven. In één keer… Ik gunde mezelf geen oefening, mijn verwachting was onrealistisch en voilá: er viel heel – veel – tegen.

Betrap jij jezelf ook wel eens op dat ongeduld? Dat je verwacht dat je ook in één keer alles goed moet kunnen? En dat je net als de bezoeker denkt: zie je wel, dit wordt moeilijk? Je kunt hetzelfde zien, maar het zo anders interpreteren. Ik word ook vrolijk van mijn nieuwe manier van denken. Het kost me geen stress en het geeft me vertrouwen. Zoveel ik kan, kies ik voor een helpende manier van denken. Wat je aandacht geeft groeit. Hoe kun jij je blik bijstellen en het positieve meer aandacht geven? En wat levert dat je op?

Ellen Temmink ontwikkelt de Impactboerderij in St. Isidorushoeve. Ze is beginnend boerin, loopbaancoach en veranderaar.