12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:47

Feest bij Rabobank

HAAKSBERGEN – Op vrijdag 21 mei vierde Rabobank Enschede-Haaksbergen haar 125ste verjaardag. En dit is best bijzonder want hiermee zijn zij één van de vier oudste lokale Rabobanken in Nederland.

De Rabobank begon 125 jaar geleden in de gemeente Lonneker, op de plek waar nu de Melkhal staat in Enschede. Hier ontstond op 21 mei 1896 de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging. De motor achter deze aankoopvereniging was destijds burgemeester Eduard Jacobs. Hij zette de vereniging op volgens het systeem van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, een coöperatief georganiseerde kredietverlening. Daarbij draaide het om zelfhulp, eigen verantwoordelijkheid, wederkerigheid en samenwerking. Na diverse fusies en samenwerkingen kennen wij Rabobank Enschede-Haaksbergen zoals deze nu is.

De grondbeginselen die destijds golden zijn actueler dan ooit. De coöperatie is niet weg te denken uit de huidige samenleving. Geheel in lijn met de grondbeginselen van Raiffeisen willen we op deze dag iets terug doen voor de samenleving. Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen: Op vrijdag 21 mei 2021 zijn twee zitbanken onthuld bij de oude Melkhal aan de Raiffeisenstraat in Enschede, de geboortegrond van de Rabobank. In samenspraak met de ontwikkelaar zijn deze zitbanken ontworpen. De banken zijn passend bij de Melkhal en volledig gemaakt van gerecycled plastic. Iets blijvend voor de samenleving en passend bij de duurzame ambities van de Rabobank. Daarnaast is er speciaal voor onze verjaardag een fietsroute ontwikkeld. Deze route is bedacht door de ambassadeurs (oud-medewerkers) van de Rabobank. De route brengt je langs diverse belangrijke historische punten van de Rabobank in Enschede en in Haaksbergen. De route is te downloaden via de website van de Rabobank (hier) en verkrijgbaar vanaf 1 juni bij Enschede Promotie en VVV Haaksbergen.

Winactie 
Uiteraard zijn wij benieuwd wat je van onze fietsroute vindt? Deel een foto van de fietstocht op jouw social media en gebruikt #REH125jaar (of stuur een foto via e-mail naar communicatie.ta@rabobank.nl) en maak kans op een pakket vol heerlijke streekproducten, speciaal samengesteld door onze lokale ondernemers. Deze winactie loopt tot 1 september 2021.