
Jonge broers runnen eigen zuivelmakerij in Hengevelde
HENGEVELDE – De broers Erwin (23) en Bart (22) Sprokkereef begonnen vorige zomer een zuivelmakerij onder de naam ‘ZuivelBroeders’. Het legde hen geen windeieren. Want de productie verdubbelde in bijna een jaar tijd. Veel vrije tijd houden ze naast hun vaste baan niet over. “Netflix kijken? Dat kennen we helemaal niet.”
Erwin en Bart maken zuivel op ambachtelijke wijze en dat betekent dat alles nog handmatig wordt geproduceerd. Het vullen van flessen met onder andere yoghurt, vla of karnemelk? Of het plakken van de etiketten? Er komt vooralsnog geen machine aan te pas. Wekelijks verwerken de broers 2000 liter melk voor supermarkten, boerderijwinkels en horeca-gelegenheden in de hele regio.
Een jaar bestieren ze nu de zuivelmakerij, die tot vorige zomer in handen was van Jan, Betsie en Geert Keuper uit Hengevelde. Bart hoorde op een barbecue dat het drietal wilde stoppen met het produceren van ambachtelijke zuivel. “En dat vonden we erg jammer, want het is een mooi product. Daarom hebben we contact met ze gezocht om te vragen of wij het misschien over konden nemen. En toen ging het heel snel, want het klikte gelijk. Op woensdagavond waren we bij ze op bezoek en een dag later leerden ze ons al alles wat we moesten weten.”
Nu de afzetmarkt groeiende is, wordt het lastig voor de broers om alles handmatig te blijven doen. Daarom is Bart druk bezig met het ontwerpen en maken van een afvulmachine om de etiketten te plakken op de duurzame flessen, waarin de zuivel gaat.