10:17 Haaksbergen - aangepast om 11:20

Jouw Stem is belangrijk, het gaat om je directe leefomgeving

HAAKSBERGEN – “Waarom zou ik gaan stemmen? Het heeft toch geen zin.” Het is een veelgehoorde kreet van teleurgestelde Nederlanders, die het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt.

Maar om te regeren zijn coalities nodig. Politieke partijen moeten samenwerken om een meerderheid te vormen. Daardoor wordt een land, provincie of gemeente regeerbaar. Samenwerken betekent ook compromissen sluiten. Het is soms onmogelijk honderd procent je zin te krijgen. Stemmen is een groot democratisch goed. Uiteindelijk bepaalt daarmee de burger hoe de maatschappij moet functioneren. Dat gebeurt landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Op woensdag 16 maart kunnen stemgerechtigden in Haaksbergen de gemeenteraad kiezen.

Het is daarbij belangrijk dat je als kiezer weet welke koers een politieke partij wil varen. De politieke partijen hebben namelijk ideeën voor de gemeente. Vind je het belangrijk dat in Haaksbergen meer woningen voor starters gebouwd moeten worden? Maakt het je niet uit of er een aftakking van de Betuwelijn langs de N18 komt? Of vind je dat juist wel belangrijk om het te voorkomen? Moet Haaksbergen nog meer inzetten op groene energie? Is het nu goed om vaart te maken voor nieuwbouw van het Assink Lyceum?

Moeten we de bewoners van het karakteristieke buurtje van het Zwarteland steunen in hun plan de sloop te voorkomen? Dat zijn allemaal vragen waarover kiezers mee kunnen beslissen door hun stem uit te brengen. De gemeenteraadsleden weten wat de mensen in hun gemeente willen. Door te stemmen bepaal je dus wie er in de gemeenteraad komen. Het is belangrijk die kans niet te laten liggen. Stemmen voor de gemeenteraad in Haaksbergen gaat immers over je directe leefomgeving.