03 nov - 12:15 Haaksbergen - aangepast om 09:16

Op de bres voor bewoners Zwarteland

Unanieme steun voor motie Gea Costeris van Team DAP

HAAKSBERGEN – De bewoners van het Zwarteland hebben een stap gezet op weg naar hun einddoel: het voorkomen dat hun woningen worden gesloopt. Zo voelt de motie in de gemeenteraad van Gea Costeris van Team DAP, die unaniem werd ondersteund. “Wethouder Jan-Herman Scholten moet met woningcorporatie Domijn in gesprek. Domijn moet in goed overleg met een aanvaardbare oplossing komen voor de bewoners van het Zwarteland”, zegt Costeris.

Bewoner Harrie te Wierik en zijn buurtgenoten zijn opgelucht. Zij willen graag in het volkswijkje blijven wonen. Te Wierik richtte met enkele buurtgenoten eerder al de bewonerscommissie ZieBeZwa op. ZieBeZwa is de afkorting van Zieneschstraat, Beatrixstraat en Zwarteland. De bewonerscommissie wil de sloop voorkomen. Enkele weken geleden zijn al honderden handtekeningen verzameld. Dat gebeurde onder meer tijdens de weekmarkt in Haaksbergen. “Het zijn er inmiddels 1.600”, zegt hij. Die lijst met handtekeningen moet de eis om sloop te voorkomen kracht bijzetten. Raadslid Costeris van Team DAP sprong voor de bewoners van het Zwarteland in de bres.  “Ik ben volksvertegenwoordiger en wil het belang van de bewoners van Haaksbergen behartigen. Dat is ook mijn plicht”, zegt ze resoluut.

Costeris verdiepte zich in de materie en bestudeerde een welstandsnota uit 2014. “Daarin staat dat de woningen in deze straat van grote cultuurhistorische waarde zijn. Ze mogen dus niet zomaar worden gesloopt.” Niet alleen het verdwijnen van de karakteristieke huizen zou ze betreuren. Costeris trekt zich ook het lot van de bewoners aan. “Dit doet geestelijk ook iets met de mensen. Het zorgt voor onrust. Veel mensen wonen hier al jarenlang. Die haal je met de sloop uit hun vertrouwde omgeving weg”, zegt Costeris. Te Wierik is het daar roerend mee eens. Hij wil niets liever dan aan het Zwarteland blijven wonen. “Net zoals veel andere buurtbewoners.” Te Wierik hoopt dat Domijn alsnog afziet van het sloopplan. Hij pleit voor een grondige renovatie van de woningen. “Er is geen noodzaak tot haast bij een sloop van deze wijk”, vindt hij. Volgens Domijn zijn de woningen oud en op. Slopen is de enige optie, stelt de verhuurder. Te Wierik en zijn buurtgenoten van ZieBeZwa zijn het daar niet mee eens. “Laat er maar een onafhankelijk bouwkundig onderzoek komen. Dan weten we meer. Misschien is renovatie bij sommige woningen inderdaad niet mogelijk. Maar dan is sloop en herbouw een optie.”

Volgens Te Wierik is zo’n negentig procent van de wijkbewoners tegen het sloopplan van Domijn. Het gaat in totaal om 49 huizen. De bewoners van het Zwarteland en Costeris moeten nu afwachten wat Domijn gaat doen na het gesprek met wethouder Scholten. “Zonder deugdelijk plan mag er niet worden gesloopt”, zegt Te Wierik. Maar als dat wel gebeurt? “Het mag gewoon niet”, zegt Costeris. Zij en de voltallige gemeenteraad vinden dat Domijn samen met de bewoners tot een aanvaardbare oplossing moet komen. Op een eventuele gang naar de rechter wil ZieBeZwa niet vooruitlopen. “We wachten eerst het gesprek van de wethouder met Domijn af. Daarna kijken we verder.”