12 feb - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 12:01

Poppen en ‘Veldmaat van toen’ in Saalmerink

HAAKSBERGEN – Ria Notten bezit een indrukwekkende collectie zelfgemaakte poppen. Een deel daarvan is de  komende tijd te zien tijdens een tentoonstelling in Het Saalmerink. Tegelijkertijd is ook de expositie ‘De Veldmaat, foto’s van toen’ te bezichtigen.

Op de zolder van haar woning in de Veldmaat staan glazen vitrines vol met haar poppen en bijbehorende attributen. De dochter van voormalig bakker Jan Notten in de Veldmaat maakte het grootste deel, nadat ze eind jaren negentig was gestopt met werken als voedingsassistente in verpleeghuis het Wiedenbroek. Ria Notten werd op 30 december 1944 geboren in de Veldmaat. Ze was de derde uit een gezin van vijf kinderen van bakker Jan Notten, die samen met zijn vrouw Maria ook levensmiddelen en ijs verkocht aan de Geukerdijk, later op de hoek Veldmaterstraat – Geukerdijk. Totdat ze trouwde woonde Ria in de Veldmaat waarna ze met haar man naar Enschede verhuisde. In die periode werden twee dochters geboren. Maar Haaksbergen bleef trekken. Het gezin betrok een woning in de Bizetstraat. Daar wonen zij tot vandaag de dag nog steeds naar volle tevredenheid. Eenmaal gestopt met werken kon de creatieve Veldmaatse zich volledig op haar grote hobby richten: poppen maken, breien, haken en later ook patchwork. De bijzondere poppententoonstelling van Ria Notten heeft al vele enthousiaste reacties opgeleverd van bewoners van Het Saalmerink.

Fototentoonstelling

Tegelijkertijd met de poppenexpositie is ook de fototentoonstelling  ‘De Veldmaat, foto’s van toen’ De serie is samengesteld door geboren en getogen Veldmater Gerard Vaanhold. De Historische Kring opende de tentoonstelling  tijdens de opendagen in december van het vorig jaar. De expositie trok toen al een paar honderd bezoekers. ,,De complete serie hebben naar het Saalmerink verhuisd waar deze samen met de poppententoonstelling van Ria is te zien bij de locatie van Livio aan de Klaashuisstraat 9”, aldus Gerard Vaanhold. Bezoekers kunnen vrij binnenlopen in Het Saalmerink. Ria Notten (rechts) en Gerard Vaanhold exposeren gezamenlijk in Het Saalmerink. (Foto: Henk Krooshof).