01 mei - 18:13 Haaksbergen - aangepast om 20:27

Ontmoet de Overijsselse molenaars!

Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Overijssel doen ruim 40 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Feestelijke activiteiten op de Overijsselse molens
Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je alles over zijn prachtige molen. Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Enkele bijzondere openstellingen zijn:

 • Zaterdag 11 mei, 11.00-16.00 uur: De Oostendorper Watermolen in Haaksbergen kan vanwege een restauratie helaas geen olie slaan, maar is wel geopend. Lokale bakkers bakken vanaf 11.30 uur het zogenaamde Spiekerbrood (met meel van de molen). Op de markt bij de molen worden diverse ambachten gedemonstreerd, zoals van vlas linnen maken, paling en makreel roken en bier brouwen. Ook is er een imker en kunstschilders kunnen de molen op het doek vastleggen. Een mondharmonicagroep verzorgt live muziek.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: Op en rond De Hegeman in Dijkerhoek kunnen jong – en waarschijnlijk ook oud – zich ongetwijfeld vermaken met het gooien van papieren vliegtuigjes. Ook is er een streekmarkt en er wordt met tractoren gereden. De molen draait en maalt.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-19.00 uur: Muziek bij De Leeuw in Oude Molen (Bathmen/Lettele): het tweejaarlijks korenfestival ‘Koren op de molen’ met als thema ‘Moeder’ ivm Moederdag vindt plaats tussen 15.00-19.00 uur. Verder is er een geraniummarkt. Opbrengst gaat naar het onderhoudsfonds van de molen. Ook: rondleidingen op de molen en pannenkoeken bakken.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: De Molen van Massier in Nieuwleusen viert dat het tien jaar geleden is dat de molen na een restauratie werd heropend. Er is een markt, er worden broden en oliebollen gebakken, rondleidingen gegeven en er is muziek.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: Bij de Leemansmolen in Vriezenveen wordt een grote voorjaarsmarkt gehouden. Daarop zijn allerlei molenmeelproducten te koop. Ook is er een kraam van de Leemansmolen met de leskist voor het basisonderwijs. Bij voldoende wind wordt gerst gemalen voor de Kalkwijck Distillers. Het antieke elektrische maalkoppel onderin de molen is in werking. Op het terras is koffie te gebruiken en er zijn pannenkoeken.

  U bent van harte welkom!

  Gratis Molenbouwplaat
  Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen een gratis molenbouwplaat klaar.

  Meer weten? Ga naar molens.nl
  De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.