12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:33

Modewinkel Frankenhuis bestond 4 generaties lang

Weet u het nog? De winkelstraat van toen…

HAAKSBERGEN – Na de succesvolle expositie van oude Haaksbergse cafés, presenteerde de Historische Kring begin dit jaar een nieuwe serie: ‘De oude Winkelstraat’. Weekblad Rond Haaksbergen toont de komende weken een selectie uit die expositie, samengesteld door Henk Krooshof van de Historische Kring. Deze week: Modewinkel Frankenhuis in de Blankenburgerstraat.

Vier generaties lang bestond deze modewinkel Frankenhuis aan de Blankenburgerstraat. Max en Betty Frankenhuis vormden de laatste generatie eigenaren. ,,De zaak is opgericht door de overgrootvader van Max”, vertelt Betty, die vanuit Amsterdam in 1966 met Max trouwde en in de zaak ging werken. ,,We ontmoetten elkaar op een bal in Hilversum en ik had nog nooit van Haaksbergen gehoord. Wel van Boekelo. Op school leerde je dat daar zout werd gewonnen. Het heeft wel even geduurd voor ik gewend was in Haaksbergen.” De geboren Amsterdamse werkte in de hoofdstad in een kapsalon waar bekend Nederland over de vloer kwam. ,,Er was altijd leven in de brouwerij.”

In de jaren dat ze samen met Max de winkel deed, hielden ze het aut-
hentieke pand met die karakteristieke zuilen in ere. ,,De verbouwingen zijn vooral voor onze tijd gepleegd. De laatste zo’n beetje toen Max de zaak van Jozef Frankenhuis, zijn vader, overnam. Die zuiltjes zijn nu weg. Jammer, want ze bepaalden voor een deel het straatbeeld. Later kwam er een schoenenzaak in.”

Tweeëntwintig jaar geleden besloot het ondernemerspaar de winkel te sluiten. Ze verkochten het pand op het juiste moment. ,,Net voordat alles inzakte”, blikt Betty terug. ,,De accountant raadde het ons aan en die had het goed gezien. Bovendien hadden we geen opvolging, onze zoons hadden andere plannen. Het artikel in de krant van de sluiting heb ik nog.” In 2014 overleed haar echtgenoot. Max Frankenhuis werd 78 jaar. In 2007 overleed hun oudste zoon Marcel. Dat was een grote klap. ,,Alain woont in Haaksbergen en komt iedere vrijdag bij zijn moeder eten. Dat is heel fijn. Ik sta er vaak bij stil hoe goed we het hebben gehad. Dat was vroeger thuis heel anders.

De expositie  ‘De oude winkelstraat van toen’ uit het archief van de Historische Kring is tot eind mei in het Saalmerink te zien. Vrij binnenlopen kan bij de Livio-locatie  aan de Klaashuisstraat.